Project Description

Fersken

Fersken ble først kultivert og dyrket i Kina, men trives i varme områder på både den sørlige og nordlige halvkule. Alexander den store brakte fersken til Hellas gjennom Persia, og dette er grunnen til at fersken først ble kalt «persisk eple». I følge historiske opptegnelser symboliserer ferskenen ungdom og udødelighet.

Fersken er enten kuleformet eller oval og har en «søm» på ryggen. Frukten har et luftig eller glatt skall, avhengig av hvilken type den er, og har forskjellige fargenyanser som gul, rosa og rød pluss hvit-gul. Kjøttet er saftig, aromatisk, og etterlater en søt og syrlig smak. Det er verdt å nevne at rundt 110 kjemiske forbindelser bidrar til ferskenaromaen, deriblant alkoholer, ketoner, aldehyder, estere, polyfenoler og terpenoider.

Det er mye fiber i fersken, antioksidantmolekyler av alle slag og mineraler. Den inneholder sukker, proteiner og vitamin C. Virkningen av det forsterkes av flavonoidpigmentene, spesielt i gule og røde ferskener.

Fersken er tilgjengelig fra mai til september og er på topp i månedene juli og august. Europeiske fersken produsert i Hellas skiller seg ut for sin unike aroma, farge og søte smak, og holder seg lenge.

Fersken kan spises rå, med eller uten skall, ovnstekes, passer utmerket i salater og til og med i hovedretter. De kan også spises som kompott, lages til syltetøy, brukes i kakebakst, lages til likører, brus, smoothies eller juice.

Sesongvariasjoner

Jan Feb Mar Apr Mai Juni Juli Aug Sept Okt Nov Des

tilbake til FRUKTENE