Project Description

Kirsebær

Kirsebærtreets opprinnelse er fortsatt et mysterium siden det ikke finnes nøyaktige bevis på hvor det opprinnelig forekom. De gamle grekerne trodde at kirsebærtreet kom fra et østlig område nær Svartehavet kalt «Kerasounta» (på gresk kalles kirsebær «kerasia»). I dag dyrkes det kirsebær hovedsakelig på den nordlige halvkule.

Det finnes over 1000 varianter av kirsebær i naturen, men færre enn 10 dyrkes kommersielt for å produsere frukt. Av disse er det to viktige kirsebærarter: søte eller ekte kirsebær (prunus avium) og surkirsebær (prunus cerasus). Kirsebærtrær blir vanligvis dyrket for den spiselige frukten, men blir også dyrket på grunn av sine vakre hvit-rosa blomster. Navnet «kirsebær» brukes også til å benevne det velkjente treverket.

Kirsebær er en frukt med få kalorier og med høy konsentrasjon av vann, som utgjør mer enn 82 %. Foruten å være velsmakende, gir friske kirsebær oss massevis av næringsstoffer, vitaminer og mineraler. De er også en god kilde til fiber og er rike på polyfenoler.

Ferske kirsebær er vanligvis tilgjengelig fra mai til august, men kan kjøpes frosne hele året rundt. Europeiske kirsebær som produseres i Hellas skiller seg ut for sin dyprøde farge, sin store runde form og sitt sprø, saftige kjøtt.

Kirsebær kan spises rå eller kan brukes i pannekaker eller kaker, som kompott, laget til syltetøy, brukt i konditori eller annen kulinarisk bruk, laget til likører, brus, smoothies eller juice.

Sesongvariasjoner

Jan Feb Mar Apr Mai Juni Juli Aug Sept Okt Nov Des

tilbake til FRUKTENE